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Why are Brits Fat?

Why are Brits Fat?  English


 


 


According to the UK government, Brits are the fattest people in Europe. Newspaper reports point out that up to 75% of British adults are now overweight or obese.


 


As Andrew Anthony fairly notes in The Guardian (The heavy price of seeing food as a commodity) it seems strange that a country “hardly renowned for its gastronomy should eat more than, say, Italy, home of delicious food and carbohydrate-rich pasta”.  Moreover,


 


[o]ne of the most striking inversions of the 20th century, in the west at least, is that at its outset, corpulence was a sign of wealth, and thinness a symptom of poverty, and by its close the opposite was true. Nowadays, in the era of mass-produced, additive-saturated food, obesity is most often found among the poor.


 


That seems counterintuitive; in fact it’s alimentary, my dear Watson. There is, however, a mystery. If, as all economic indicators suggest, Britain is getting wealthier, why are we also getting fatter?


 


One of the most infallible markers of a nation’s wealth and health is its average height. As the wellbeing of a nation improves, so its average height increases. But while the rest of Europe is growing upwards, we, like the Americans, are growing outwards. Researchers suggest that the reason for this discrepancy may lie in the widening gap between rich and poor in the US and the UK, compared with the more equal distribution of wealth on the continent.


 


The problem with this analysis is that the spread in obesity is not restricted to the poor alone. If healthy food produces healthy appetites there must be many more than just the poor who are eating unhealthily in Britain.


 


Chefs such as Gordon Ramsay and Jamie Oliver may have become part of popular culture, but the food they produce has not. Whereas in most other parts of western Europe it does not require much money to eat well, in Britain good food is still the preserve of a minority of expensive restaurants and specialist retailers. If the price of eating unhealthily is death, then the cost of eating well is still killing.


 


(…)


 


The debate surrounding our inflating girths necessarily covers all manner of social issues from the paucity of school playing fields to the sedentary influence of computers and television. But what it must ultimately come down to is our attitude to food. We need to consume less and savour more.


 


It would help, of course, if we had food to savour. The argument that says obesity is simply a lifestyle choice would make much more sense if there were a genuine choice of lifestyle. In culinary terms, the options currently on offer on the high street are not just poor, they’re as cheap as chips and twice as fattening.
[Read the rest]


 


Via Harry’s Place


 


 

  1. 3 giugno, 2004 alle 0:04

    Veramente neanch’io riesco a dare ragioni del fenomeno. Mi sembra che i fattori siano due: uno è sicuramente la condizione sociale, oserei dire di più: per prima cosa, il passaggio da una situazione familiare di indigenza ad una di benessere, dove ci si trova d’un colpo a poter permettersi l’acquisto di gran quantità di cibo. Due, la cultura culinaria del paese. Mi pare ovvio che, se manca, non esistano argini forti a situazioni di disordine alimentare. Qui, mi pare di poter dire, c’entra molto l’educazione familiare alla buona alimentazione, sia nella mera tecnica di cucina che alla disposizione dei pasti nell’arco della giornata.

  2. 3 giugno, 2004 alle 1:19

    Wind…non me lo dovevi fare…come hai fatto a sapere che ho qualche chilo in più e che sono britannico? Ti abbraccio. Alain

  3. 3 giugno, 2004 alle 9:59

    Caro Alain, sarebbe stato troppo immaginare questa duplice imbarazzante situazione!😉
    Hai un nome francese e un cognome italiano! L’unico indizio (non delle tue origini ma della tua taglia) è la bonomia che traspare dai tuoi commenti (non dai post che sono più “puntuti”). Di solito i magri sono meno affabili. Comunque anch’io sono un po’ sovrappeso, anche se mi nutro con una certa circospezione (biologico, ecc.).
    Buona giornata (e occhio alla linea! Un maestro zen dev’essere di esempio…)

  4. 3 giugno, 2004 alle 10:02

    Liapunov, il discorso del “passaggio da una situazione familiare di indigenza ad una di benessere, dove ci si trova d’un colpo a poter permettersi l’acquisto di gran quantità di cibo” non vale per il Regno Unito, che praticamente è ricco da qualche secolo. Inoltre l’autore dell’articolo esclude questa cosa.
    Per il resto penso che tu abbia perfettamente ragione.

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